Și ei sunt Petrini!
Drama prin care a trecut Ion Desideriu Sîrbu – ,,Petrini” din romanul ,,Cel mai iubit dintre pămînteni” este mai mult decît emblematică, atît pentru societatea românească, cît și pentru aparatul de justiție din România.
Această dramă nu este doar a unei persoane, ci a unui întreg sistem, care a perpetuat-o din generație în generație, context în care – cu particularitățile de rigoare a ceea ce a trebuit să suporte fiecare la nivel individual – o regăsim în evoluția umană a lui Gheorghe Samoilescu – cazul ,,Anca”, a lui Gheorghe Emil Ursu – cazul ,,Ursu”, și a procurorilor: Nicolae Cristian Panait, Luminița Alexandrina Șega, Tamas Schiffbeck și Ramona Daniela Bulcu,
Toți aceștia au avut ceva în comun, inclusiv cu filosoful și scriitorul Ion Desideriu Sîrbu, și anume respectul pentru propriul eu, în contra compromisului, a obedienței și a ,,înregimentării”.
Iar poveștile de viață ale acestor ,,Petrini” nu sînt singulare: ele sînt doar printre cele mai mediatizate.
În afară de această trăsătură umană, toți acești ,,Petrini” au mai avut de-a face cu un numitor comun: unii membri ai echipelor de anchetă din anii 70 – 80, care apar și în anii 1990 – 2020 în același aparat de stat, și în mod deosebit în cel de justiție.
Aceste tragedii repetate, desfășurate în perioada de referință: anii 50 – 80, dar și în perioada 1989 – 2019, demonstrează și existența unui mecanism, aflat umbră, care s-a adaptat timpurilor și tranzițiilor, și care și-a schimbat procedeele: dacă înainte de 1989 folosea tortura fizică și psihică, după această dată s-a rafinat și a început să folosească mijloace și procedee mai subtile.
Aici fac trimitere la interviul acordat de procurorul Lele Alexandru ziarului Bursa https://lnkd.in/eqNjVeT8, precum și la precizarea sa la proiecţia de gală a filmului „De ce eu?”, citat de Avocatura.com: „tot ce se întâmpla, ce se folosea împotriva unei persoane în perioada respectivă, a fost dus la perfecțiune. Metodele sunt mult mai subtile la ora actuală. ”
https://lnkd.in/eH3zTg4J
De asemenea, Cristi Dănileț, judecător, a spus „Înainte de anii 2004-2005, mijloacele de control, de intimidare, de șantajare a magistraților erau mai numeroase. Eu însumi am fost victima unei astfel de presiuni. La un moment dat nu am mai primit dosare cu oameni politici. Astăzi, cel puțin, ai putea să ieși public să spui. Eu astfel de filme nu aș fi văzut realizate înainte de 2004, cu siguranţă şi ăsta e un câștig al reformei în Justiţie”. https://lnkd.in/e7TXeA3X
Concluzionînd:
Și Gheorghe Samoilescu – cazul ,,Anca”, Gheorghe Emil Ursu – cazul ,,Ursu”, procurorii: Nicolae Cristian Panait, Luminița Alexandrina Șega, Tamas Schiffbeck și Ramona Daniela Bulcu sînt ,,Petrini”!